Vatten, den fantastisk kombinationen av väte och syre är något varken vi, växterna eller djuren kan leva utan. Att vattna din växt kan tyckas självklart, men hur mycket och hur ofta kan vara klurigare. Därför har vi samlat några tips för att göra vattningen lite enklare!
Tips:
- Vattna alltid efter omplantering.
- Växter som står i starkt ljust torkar ut snabbare än växter i svagt ljus.
- Växter i stora krukor torkar långsammare än växter i mindre krukor.
- Torr luft torkar upp jorden snabbare än fuktig luft.
- Växter i lerkrukor torkar snabbare än växter i plastkrukor
Varför du vattnar din växt
Vatten ger ett strukturellt stöd, kyler ner din växt och och gör så att växten kan ta upp näring och mineraler. När växtcellerna är fyllda med vatten blir växten fast och står upprätt, är cellerna istället uttömda på vatten slokar växten, vilket är ett tydligt tecken på att din växt vill ha mer vatten.
När du vattnar din växt, sker en osynlig process som kallas transpiration, solen avdunstar vatten från bladen genom klyvöppningar vilket orsakar vattenförlust i bladet. Vilket är bra, för vattnet kommer därefter att fördelas där det behövs som mest. Helst tas vattnet upp från rötterna, men om rötterna är för torra tas vatten från bladen själva vilket gör att växten börjar sloka vilket betyder att växten behöver mer vatten.
De flesta krukväxterna tycker om en porös jord som ger utrymme för vatten och luftfickor. Om jorden är blöt behöver du inte vattna växten, olika växter vill ha olika mängd vatten men många växter vill gärna torka upp lätt mellan vattningarna. För att lyckas med din vattning är det alltid bäst att känna efter med fingret hur jorden känns, gör detta genom att sticka ner ett finger minst 2 cm i jorden. Är jorden torr, vattna på men är jorden blöt kan du vänta med att vattna tills jorden torkat upp.
Mängden vatten spelar roll
Precis som olika växter behöver olika mycket ljus behöver också olika växter olika mängder vatten. Tropiska växter behöver till exempel oftast mer vatten och högre luftfuktighet medan ökenväxter behöver betydligt mindre mängd vatten och kan torka ut under långa perioder.
Storleken på krukan avgör också hur mycket vatten din växt behöver. I mindre krukor med mindre jord kommer jorden att torka ut snabbare än i större krukor med mycket jord. Om du har två av samma växt och en är större än andra, kommer du att behöva vatten den mindre oftare.
Ett vanligt misstag vi ofta gör, är att vi vattnar våra växter för ofta och för mycket. För mycket vatten kan leda till att växten förstörs, rötterna kan helt enkelt börja ruttna och med tiden kan växten dö. Såklart kan växten ta skada av för lite vatten också, så beroende på växt låta jorden torka upp måttligt till rejält mellan vattningarna det skapar en bra balans mellan vattnet och syret.
Vattna efter årstid
Under sommaren när solen är som mest intensiv, bör exempelvis en suckulent vattnas mer regelbundet, ungefär en gång varannan vecka i jämförelse med en gång i månaden under vintern. Medan tropiska växter behöver vattnas en till två gånger i veckan under sommaren och max 1 gång i veckan under vintern. För det tropiska växterna, se till att hålla en hög luftfuktighet under den torra, kallare perioden, samt under de hetaste sommar månaderna.
Gå inte bara på rutin
Friska växter säger sällan nej till en slurk vatten, men det är onödigt att vattna en växt som inte behöver vatten. Ett av de största misstagen med att ha ett bevattnings schema är att du bara går på rutin utan att känna efter om din växt faktiskt är törstig. Ett schema kan vara bra att använda sig av för att inte missa vattningen, men glöm för den sakens skull inte bort att känna på jorden också.
Fuktmätaren gör din vattning enklare
En fuktmätare är ett toppen verktyg för dig som tycker vattningen är svår eller för dig som bara inte gillar att få jord under naglarna! fuktmätaren talar om för dig om din växt behöver mer vatten eller inte genom att mäta de elektriska spänningsskillnaderna i vattnet som befinner sig i jorden. Det är dock viktigt att tänka på är att olika växter vill ha olika mängd vatten och att fuktmätaren inte är anpassad för alla typer av jord utan fungerar bäst i vanlig blomjord. Om jorden inte är tillräckligt vattenhållande, det vill säga om jorden till stor del består av annat substrat som bark eller sand vilket gör att fuktmätaren inte kan läsa av spänningsskillnaderna som den ska och riskerar därför att visa ett felaktigt resultat.
Ps. Generellt är växter med tjocka blad och stammar, eller lite hårda "läderaktiga" blad, fyllda med vätska vilket betyder att de inte behöver vattnas så ofta. Dels för att de inte avdunstar så mycket vätska från bladen och dels lagrar vätska i sig själv. Växter med tunna blad däremot avdunstar och omsätter vatten i större mängd och i högre hastighet vilket betyder att de inte tål att torka ut lika mycket, de föredrar en mer jämn tillgång på vatten.