Aloe Vera är en växt som länge använts i medicinskt syfte, man tror att den började användas så tidigt som 300-talet f.Kr. Det är den klibbiga gel-liknande saften som finns i bladen som anses ha en läkande effekt och som vi idag använder i många olika produkter. Förr användes Aloe Vera i läkemedel men idag användes den mycket i hudvård och kosmetika och du kan hitta denna mirakel gel i allt från salvor, geler, smink, solskydd till tvål och schampo. Den näringsfyllda gelen innehåller en massa bra som t ex inflammationshämmande enzymer, massvis av vitaminer som A, B, C och E vitamin men också mineraler, enzymer och aminosyror, kan en växt bli mer fantastisk? Så den är alltså inte bara vacker att titta på den är även otroligt användbar!
Och du, skulle du en fin sommar dag råka sitta och sippra iskaffe i solen aningen för länge, bryt av en bit av din Aloe Vera och stryk på lite av gelen som så snällt både kyler, återfuktar och lindrar rodnaden på din solbrända hud!
Skötselråd
Aloe Vera är en mycket lättskött växt och den ställer därför inte så höga krav på dig som växtförälder. Men några riktlinjer finns det såklart - placera din Aloe Vera i allt från halvskugga till direkt solljus. Vattna gör du sparsamt, under vår till höst inte mer ett par gånger i månaden och under vinter halvåret låter du den vila från vatten. Jorden skall också torka upp ordentligt mellan vattningarna, annars riskerar dina planta att ruttna. Eftersom hen inte är särskilt törstig kan du med gott samvete åka på semester utan att oroa dig allt för mycket. När du planterar din Aloe Vera använd väldränerad jord och blanda gärna upp jorden med sand, sten eller lecakulor.
Ps. Aloe Vera skjuter ofta ifrån sig små bebis skott som du kan separera från moderplantan och plantera i egen kruka och voilá, du ännu fler växter hemma!
Hur du planterar om din Aloe Vera
När du ska omplantera växten kan du ställa den i en lerkruka med hål i botten. En kruka gjord av terrakotta eller ett liknande poröst material rekommenderas, eftersom det gör att jorden torkar ordentligt mellan vattningarna samtidigt som den är tillräckligt tung för att hålla växten från att välta. En plast- eller glaserad kruka kan också användas, även om dessa kommer att hålla mer fukt. Krukan bör vara ungefär lika bred som den är djup och ha minst ett dräneringshål i botten. Detta är nyckeln, eftersom hålet gör att överflödigt vatten kan rinna ut. Aloe vera-växter är tåliga, men brist på ordentlig dränering kan orsaka röta och vissning, vilket lätt är den vanligaste dödsorsaken för denna växt. När du hittat en passande kruka börjar du med att fylla upp med ett litet lager av lecakulor, som du sedan täcker med vanlig krukväxtjord blandat med lite grus. Aloe Vera uppskattar att stå i väldränerad jord, men det finns även en speciell typ av jord för suckulenta växter att köpa. En bra blandning bör innehålla perlit, lavasten, barkbitar eller alla tre. För att uppmuntra din Aloe Vera lite extra kan du pudra växtens stjälk (eller närmast roten) med ett rothormonpulver. Rothormon kan hittas på ett lokalt trädgårdscenter eller järnaffär.
Ta sticklingar på Aloe Vera
Det finns lite olika sätt att ta sticklingar på Aloe Vera. Växten växer vanligen snabbt och kommer troligen att skjuta upp små växter runt omkring sig. Dessa kan du dra upp med rötterna och plantera om i nya egna krukor när de har växt till sig lite. En bra riktlinje är att de ska vara ungefär fyra cm höga innan du rycker upp dem och planterar om dem. Aloe vera förökar sig lätt vilket gör att du enkelt kan få ett helt gäng med nya Aloe Vera växter hemma. Det är dock viktigt att du frigör dessa små skott från huvudväxten så att den kan fortsätta växa i lugn och ro. Ett annat enkelt sätt att ta en Aloe Vera-stickling på är att använda en vass kniv och skär av ett blad från din växt som du sedan låter torka i 3-4 dagar innan du planterar om den i en ny kruka. Du bör då använda dig av sandblandad jord och ha lecakulor i botten av din kruka. När du planterat sticklingen i sin nya kruka ska du vänta med att vattna växten i ungefär två veckor eftersom rötterna riskerar att ruttna om du vattnar växten direkt.
Aloe Veras historiska ursprung
Att Aloe Vera har egenskaper som kan göra stora underverk har varit känt länge. Det finns dokumentationer som pekar på att Aloe Vera har använts redan vid 1 500 f.Kr, och under 300-talet f.Kr, då Alexander den store lät förse sina arméer med läkemedel som tillverkades av just aloe vera. Det sägs även att Christopher Columbus tog växten med sig ombord på sina skepp för att hela sina sårade mannar. Aloe Vera spreds alltså över hela världen med sjömän och utforskare. Det är anledningen till att du idag hittar den på många platser som södra Medelhavet, Asien, Indien, Sydamerika samt i Afrika. Växten kallas ibland för mirakelväxten, men det riktiga namnet är egentligen en kombination av det arabiska ordet “Aloë” som man använder för att beskriva arter som används i medicinskt syfte, och ordet “Vera” som på latin betyder äkta.
Mirakelväxtens helande egenskaper
Äkta aloe har 320 aloesläktingar men det är bara Aloe barbadensis som har läkande egenskaper. Så vad kan Aloe Vera hjälpa dig med? Aloe kan både användas lokalt (appliceras på huden) och oralt. Lokal användning av aloe främjas för akne, lichen planus (ett mycket kliande utslag på huden eller i munnen), oral submucous fibros, brännande munsyndrom, brännskador och strålningsinducerad hudtoxicitet. Oral användning av aloe främjas för viktminskning, diabetes, hepatit och inflammatorisk tarmsjukdom (en grupp tillstånd orsakade av tarminflammation som inkluderar Crohns sjukdom och ulcerös kolit). Man använder alltså aloe med allt från att lindra halsbränna till forskning om att potentiellt kunna bromsa spridningen av bröstcancer. Det är framförallt den gel-liknande saften som finns i bladen som används, då den innehåller en massa nyttigheter så som exempelvis slemämnen, inflammationshämmande enzymer, sammandragande garvämnen och massvis av vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror. Samtliga A-, B-, C- och E-vitaminer finns i den näringsfyllda saften. Från de yttre lagren finns även ämnet aloin som fungerar laxerande och tarmretande. Man använder också saften från aloe vera som smaksättare i ett flertal juicer och drycker. Observera dock att det kan vara farligt att förtära någon del av själva växten direkt! Aloe vera används också som en vanligt förekommande ingrediens i ett flertal produkter inom särskilt kosmetikaindustrin, där man kan hitta det i såväl geler, cerat, tvål, salvor och solskyddskrämer.
Sammanfattning
Aloe Vera är infödd i Nordafrika, södra Europa och Kanarieöarna och odlas idag i tropiska klimat över hela världen. Bladen som kan bli upp till 50 cm långa lagrar både näring och vatten vilket gör att växten behöver mindre vatten än andra typer av växter och klarar av att ta hand om sig själv längre perioder – alltså en perfekt växt för nybörjare. Den här mirakelväxten har funnits i tusentals år och används ofta inom kosmetika och medicin då den innehåller över 75 kända näringsämnen. Aloe Vera är en av de mest lättskötta växterna du kan hitta och är kanske just därför en väldigt populär växt i våra hem. Aloe Vera är inte djurvänlig och ska inte förtäras. Växten går enkelt att omplantera i en lerkruka med hål i botten. Det är också enkelt att ta sticklingar på olika sätt från Aloe Vera. Äkta aloe har 320 aloesläktingar men det är bara Aloe barbadensis som har läkande egenskaper. Vill du använda bladens gel för att läka hudbesvär kan du kapa av en bit från ett blad och pressa ut gelen som sitter inuti bladet och applicera på det skadade området.