Gullranka | Epipremnum Pinnatum
Den har ett klättrande växtsätt med snyggt variegerade hjärtformade blad i grönt och gult. Den har hög avdunstningsgrad och hjälper dig att minska kemiska gaser i inomhusluften. Gullrankan är lättskött, enkel att ta sticklingar på, snabbväxande och supersnygg både hängandes och dinglandes i en ampel eller ståendes på en hylla, en riktig pangväxt om ni frågar oss!
Skötselråd
Gullrankan ställer få krav på dig som växtförälder och är därför den perfekta nybörjarväxten. När det kommer till placering av din kan du välja och vraka på allt ifrån ett skuggigare läge till ett ljust läge, men undvik helst direkt solljus! desto ljusare placering desto ljusare och mer variegerade blad får den och ju mörkare du placerar den desto mörkare och mer gröna blad får den. Jorden vill den ha lätt och jämt fuktig, även om den också tål att torka upp lätt mellan vattningarna!
Beskärning av Gullranka och sticklingar
Eftersom Gullrankan hör till våra bästa luftrenande växter passar den perfekt i hemmakontoret eller i sovrummet. Placera mindre plantor hängandes i ampel, på en byrå eller skåp och låt den slingra sig ner. Större växter vill gärna klättra på en mosspinne eller få annat stöd. Den trivs bäst i halvskugga, vid stark sol bleker bladen medan de på en mörk plats blir helt gröna. Detta beror på att ljusa färger saknar klorofyll och behöver stå ljust för att kompensera denna brist. På en ljus plats har spräckliga färger bäst chans att träda fram. På en mörk plats blir bladen mest gröna. Rumstemperatur går jättebra året om då den trivs i fuktig luft och värme. Den kan eventuellt något svalare på vintern men aldrig under 16°C. Jorden ska hållas lätt och jämnt fuktig, du bör därför vara vaksam så att inte vatten samlas runt rötterna och orsakar rotröta. Blanda svag dos av växtnäring med vattnet från vår till höst och över vintern samma svaga dos ungefär en gång i månaden. Gullrankan har ganska svagt rotsystem och trivs i en luftig, humusrik jord som pelargonjord. Blanda gärna upp med kokosfiber och små lecakulor och plantera om växten vartannat eller vart tredje år. Duscha gärna bladverket under det torra vinterhalvåret. Lyckas du få din gullranka att trivas kan den bli en riktig klättrare som inramning av ett fönster. Den är också fin att samplantera med andra växter som i balkonglådan under sommarhalvåret. Omplantering görs bäst på våren när krukan är full av rötter.
Skadedjur och sjukdomar hos Gullranka
En frisk växt som sällan angrips av skadegörare. När plantan mår dåligt beror det ofta på så kallade fysiologiska orsaker som beror på miljön.
Varför får din Gullranka gula blad och bruna fläckar?
Gula blad som börjar blekna beror ofta på att växten står för ljust. Om bladen är gula och dammiga kan det istället vara ett tecken på angrepp av spinnkvalster. Torra, bruna fläckar är direkta brännskador från solljus och indikerar på att du borde flytta växten till en mörkare plats. Bruna fläckar och mörka bladkanter och också bero på att växten har fått för mycket vatten eller står för kallt. Då behöver du minska vattningen och låta jorden torka upp ordentligt mellan varje vattning framöver. Och kanske ställa gullrankan lite varmare. Gröna blad, utan marmorering. Växten står för mörkt. Flytta till en ljusare plats eller använd växtbelysning.
Är Gullranka giftig för djur?
Gullranka klassas inte som giftig mot djur men bladen innehåller ämnen som irriterar. Djur som tuggar på växten kan bland annat få diarré, magont och sveda i mun och svalg, så håll växten borta från djur för säkerhets skull.
Sammanfattning
Gullranka är en av de mest klassiska inomhusväxter som sprider kärlek med sina hjärtformade blad, trivs i ljus (men inte direkt solljus) och uppskattar en dusch ibland. Ursprungsarten sägs växa på Salomonöarna, Nya Guinea, men idag växer den vilt på många ställen, som norra Australien och Sydostasien. Gullrankan är en duktig luftrenare som gör gott för din hälsa men bör hållas borta från djur då bladen innehåller ämnen som irriterar. Rankorna kan beskäras men förgrenar sig inte med nya sidoskott. Att ta toppsticklingar är det enda sättet du kan föröka en gullranka på.