Skötselråd Monstera Variegata - Plantredo

Skötselråd Monstera Variegata

Monstera Variegata är mångas drömväxt och inte konstigt då det vitgröna bladen inte är av denna värld. Efterfrågan är enorm och sprids genom drömiga växtbilder och filmer på både Instagram, Pinterest och Tiktok. Efterfrågan är faktiskt väldigt mycket större än vad marknaden kan erbjuda det är också därför denna växt anses väldigt exklusiv.
Skötselråd Hibiscus Du läser Skötselråd Monstera Variegata Tar ca 8 minuter att läsa Nästa Skötselråd Moses stentavlor | Maranta leuconeura

Vad är egentligen en variegerad växt?

Att en växt är variegerad eller brokbladig som de också kallas betyder att bladen är flerfärgade, i detta fall vit och grön. Det vita kan framträda i ränder, fläckar eller helfärgade blad. Det vita i bladen beror på brist av klorofyll som är det gröna pigmentet som finns i växter, alltså som ett naturligt färgämne som ger växter dess gröna fantastiska färg. Klorofyllen fyller en viktig funktion i fotosyntesen vilket är den process då växter omvandlar vatten, koldioxid och solljus till socker och syre. Bristen på klorofyll betyder att växten har mindre energi vilket i sin tur resulterar i att växten både blir känsligare och växter långsammare än sina helgröna kompisar.

Varför är Monstera Variegata så dyr?

Själva variegeringen på en Monstera Variegata uppstår från början som en spontan mutation på en helgrön Monstera Deliciosa. Efter Mutationen tenderar den dock ofta att återgå till sitt vanliga gröna jag. Varför gör den det? jo för att i naturen betyder den vita variegeringen en mycket svagare växt med brist på klorofyll som har sämre chans till överlevnad. Därför gör naturen allt den kan för att återgå till ursprungs varianten, en överlevnads strategi helt enkelt.

Detta gör att denna växt är svårodlad då den växer långsammare, är känsligare och att det inte finns någon garanti att den inte återgår till sitt helgröna jag. Dessa faktorer gör att odlare inte kan förse marknaden med den höga efterfrågan som finns och att växterna därför blir väldigt dyra.

Hur du tar hand om din Monstera Variegata

Eftersom Monsteran är en tropisk växt trivs den bäst i varmt fuktigt klimat som inte under stiger 18 grader. Placera din Monstera Variegata så ljust som möjligt utan att den står i direkt solljus, den tolerera även halvskugga under det ljusaste månaderna. Vattna din Monstera 1 till 2 gånger i veckan beroende på säsong, vattna rikligt men var noga med att låta den torka upp mellan vattningarna. Under tidig vår till höst kan du blanda i en dos näring i vattnet 1-2 gånger i månaden.

Spraya gärna bladen några gånger i veckan, och var extra noga med detta under den torra kalla vinterperioden för att få upp luftfuktigheten kring växten. Har du turen att din Monstera Variegata växer så det knakar och du behöver plantera om den gör det under växtsäsongen vår till höst. Välj en kvalitativ blomjord och tillsätt helst något dränerande som små lecakulor eller perlite då monsteror vill ha en luftig miljö runt rötterna och är känsliga för övervattning. Därför kan det även vara att föredra en kruka med dräneringshål där överflödigt vatten kan rinna av. Du minskar då risken för att övervattna din växt och där med risken för att rötterna kvävs.

Psst.. om vi inte utgår ifrån att det är just de vackra vita bladen vi är ute efter när vi vill ha en Monstera Variegata, är just det helvita bladen faktiskt dåliga nyheter, om du frågar naturen själv alltså. Även blad med mindre inslag av vitt är känsliga och får lätt bruna partier och bladkanter. Detta gör att även om du tar hand om din Monstera Variegata efter konstens alla regler och är världens bästa växtförälder faktiskt får räkna med att denna vita skönhet får ett och annat brunt blad. Charmen med en levande växt är väl ändå att även små skavanker kan göra växten ännu vackrare och mer unik.

Ta sticklingar från Monstera variegata

Det finns två olika sätt att ta sticklingar från en Monstera Variegata. Det ena är att ta de sidoskott som växer upp ur jorden. Genom att försiktigt separera sidoskottet från moderplantan kan du få med en del rötter. På så sätt kan du direkt plantera sidoskottet i en ny kruka. Det andra sättet är att ta vanliga sticklingar. Att ta en Monstera-stickling är lätt och fungerar precis som på de flesta andra växter. Skär av ett blad och sätt i vatten. Var noga med att byta vattnet varje dag. Efter ett par veckor har det vuxit fram tillräckligt med rötter för att du ska kunna plantera sticklingen i jord. Det som skiljer Monstera Variegata från de flesta andra växter är att sticklingen måste få med sig en luftrot för att kunna sätta rötter. En luftrot är den bruna bulan som sticker ut ur moderstammen. Om du bara drar av ett blad från din Monstera Variegata utan luftrot kommer det inte att sätta några rötter, utan bladet kommer att dö inom ett par veckor. Vilket vi vill undvika!

Hur stor kruka ska en Monstera ha?

Monsteror har ett stort rotsystem och vill därför helst ha ny blomjord årligen. Ny blomjord ser till att växten får tillräckligt med näring och luft i krukan. En ung monstera byter gärna kruka varje år medan en äldre klarar sig med vartannat. Eftersom en Monstera Variegata vill ha en lite mindre kruka än andra växter då rötterna gärna vill ha det lite trångt och trivs med att växa på varandra, behöver du inte byta till en större kruka varje säsong. De gånger du faktiskt behöver byta till en större kruka ska du ta nästa storlek och inte satsa på en kruka som är mycket större. Du kan med fördel välja en kruka med ben så att din Monstera Variegata kommer upp lite och kan sprida sina vackra blad över rummet. Genom att ge din Monstera näring med jämna mellanrum kan du säkerställa att den trivs och växer som den ska. Det är rekommenderat att ge näring i vätskeform som du blandar ut i vattnet till växten, varannan vecka under sommaren och var fjärde vecka under vintern. Om du däremot placerar Monstera Variegata under en växtlampa bör du ge näring oftare under vintern.

Är Monstera giftig för djur?

Monstera Variegata klassas inte som en giftig växt, dock innehåller den ämnen som kan vara irriterande om den skulle förtäras. Om ett barn eller ett djur skulle få i sig en bit av ett blad från en Monstera Variegata kan symptom som sveda i mun och svalg samt magbesvär uppkomma inom kort. De vanligaste besvären är ont i magen, kräkningar, illamående och diarré. Du kan lätt lindra symptomen genom att dricka rikligt med vatten och skölja ur munnen direkt efter förtäring. Du som har katt eller hund som riskerar att äta av dina växter bör undvika att investera i en Monstera. Har du småbarn hemma som riskerar att stoppa ett blad i munnen bör du vänta tills barnet blir större med inköpet. Även om förtäring av Monstera Variegata inte leder till några bestående men kan det vara en obehaglig upplevelse för ett husdjur eller ett litet barn. Det är dock helt ofarligt att ta sticklingar från den här växten. Saften kan inte skada din hud eller dina kläder på något vis.

Sammanfattning

Plantera din Monstera Variegata i en lite mindre kruka och se till att jorden torkar ut lite innan du vattnar. Du kan med fördel duscha de stora variegerade bladen med jämna mellanrum. Oavsett om du sätter växten i duschen eller sprayar den med vatten är det något som bör göras ofta. Speciellt på vintern bör du se till att bladen får vatten på sig varje dag. På vintern är det ofta torrt inomhus på grund av att elementen är på. Det är lätt att ta sticklingar från växten. Det viktigaste är att alltid se till att få med en luftrot så att sticklingen sätter rötter. Ge näring varannan vecka på sommaren och var fjärde på vintern för att din växt ska bli stor och ståtlig. Med lite ansträngning kan du få en stor och yvig växt att stoltsera med på sociala medier. Tänk på att både barn och djur bör hållas borta från växten eftersom den innehåller ämnen som kan vara irriterande. Vid förtäring kan det uppstå sveda i svalget och magbesvär.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.