Skötselråd Murgröna - Plantredo

Skötselråd Murgröna

Murgrönan (Hedera helix) växer naturligt i mellersta Europas lövskogar men förekommer även vilt i Sverige, den gillar att klättra på trädstammar och klippor men även på husväggar och spaljéer...
Skötselråd Asplenium Dimorphum Du läser Skötselråd Murgröna Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Skötselråd Hoya

Denna klätterväxt är inte bara fin att vila ögonen på utan förr i tiden användes den som medicinväxt som hjälpte till att lösa slem vid olika inflammationer i andningsorganen, även idag används det verksamma ämnet som grund i modern medicin. Men få nu inte för dig att koka ihop någon medicin själv, den är nämligen giftig att förtära och kan orsaka irritation på hud!

Skötselråd

Murgrönan kan stå i allt från skuggit till ljust men gillar inte att sola så slipper helst direkt solljus! Håll gärna jorden lätt och jämnt fuktig och spraya bladen ofta för att undvika spinn som gillar murgröna som står torrt. Murgrönan föredrar utomhus klimat så ställa gärna ut din murgröna på balkongen vår till höst!

Murgrönan trivs som bäst när den får stå lite fuktigare, får den inte tillräckligt med vatten kommer bladen torka ut och bli bruna. Bladen tar tacksamt emot lite spray då och då för att nå den föredragna luftfuktigheten. Se till att vattna mycket och låt jorden torka upp mellan vattningarna. Växten trivs i normal rumstemperatur, men kan även stå utomhus under sommarmånaderna. Den föredrar litet skuggigare delar av hemmet, men framförallt undvika att placera den i direkt solljus.

Omplantering och ta sticklingar

När det kommer till omplantering gällande Murgrönan, går det bra att använda vanlig planteringsjord. Det funkar lika bra att omplantera till kruka som att plantera den i din trädgård. Att tänka på om du ska ha din Murgröna ute är att detta får ske under sommarmånaderna. Det funkar jättebra att ta sticklingar från din växt, se då till att klippa av sticklingen från en frisk gren, ungefär 10-15 cm från själva toppen och någon millimeter under bladet. En perfekt stickling från Murgrönan består utav ca 3 blad, får du fler kan du enkelt rensa bort. Nästa steg är att fylla önskad kruka med jord, men packa inte för hårt utan låt det vara lite luftigt. Se till att vattna så att jorden blir fuktig. Sticklingen kan du sedan sätta ner så den få möjlighet att skapa rötter. Sista steget är att vattna en sista gång så att sticklingen fäster sig. Sticklingen mår som bäst när den få hög luftfuktighet, vilket du enkelt kan ge den via att placera en plastpåse över, med rum för vädring emellanåt. Nu gäller det att ha tålamod då det kan ta ett litet tag för den att slå rot. 

Är Murgröna djurvänlig?

Växten kan orsaka magont vid förtäring, så håll djur borta.

Sammanfattning

Den klättrande och kära favoriten Murgröna pryder byggnader och bordsdukningar likväl som krukor. Den populära växten kännetecknas utav sina femflikiga och mörkgröna blad. Den placeras helst i skuggigare delar, och tar tacksamt emot lite spray på bladen emellanåt. Växten kan torka ut om den inte får tillräcklig med fukt, vilken visas genom att bladen blir bruna. Murgröna trivs både inomhus och utomhus under sommarmånaderna. En riktig hybdrivväxt med andra ord!

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.