Strandkastanj är en trendig och dekorativ växt inte minst för sina ofta flätade stammar. Den kallas Money tree på engelska och heter Pachira aquatica på vetenskapligt språk, den har sitt ursprung i blanda annat Brasilien och Mexico och har kommit och blivit en riktig favorit i svenska hem. Den har ett palmliknande utseende och enligt kinesisk feng shui tradition ska denna växt bringa sin växtförälder lycka, bara av den anledningen måste man ju ha en hemma!
Skötselråd
Strandkastanjen anpassar sig bra både till olika klimat och jordarter vilket gör att den oftast trivs bra som krukväxt. Som krukväxt föredrar den att stå ljust men inte i direkt solljus. Växten kan också stå på halvskuggiga platser. Rumstemperatur är att föredra, men under kallare årstider trivs växten i lägre temperaturer ända ner till 12 ° C. Även om Pachira aquatica ursprungligen kommer från ett fuktigt klimat, ska den vattnas måttligt under den varmare delen av året och mindre under vinterhalvåret. Växten mår bra av att jorden torkar upp vid några tillfällen, dock inte mellan varje vattning. Det bästa är att vattna din strandkastanj en gång per vecka eftersom den lagrar vatten i stammen, anledningen till detta är att det i regnskogen kan dröja flera månader mellan regnskurarna. Under sommarhalvåret, från april till september, kan du efter första året tillföra näring till jorden ungefär två gånger per månad. Det är också bra om du duschar bladen relativt ofta. På vintern behöver du inte vattna strandkastanjen mer än kanske varannan vecka.
Tips: på undersidan av bladen kan du se om den har kristallbildningar – det är ett tecken på att den behöver mer vatten. Spelar du dina kort rätt så växer denna växt så det knakar i den flätade stammen.
Ta Sticklingar på Strandkastanj
Du går hur bra som helst att ta sticklingar från din Strandkastanj. Det bästa är att ta de unga skotten, de har nämligen bäst förutsättningar för en bra tillväxt. Klipp också bort blad från sticklingen eftersom för mycket blad gör att energin inte räcker till att bilda en ny planta. Ett par blad räcker gott och väl. Bladen ska helst inte vara för stora när du tar en stickling och du bör låta snittytan torka innan du planterar den. För att sticklingen ska ta sig är luftfuktigheten viktig. Ett bra sätt är att trä en plastpåse med lufthål över hela krukan, för att skapa ett behagligt mikroklimat. Det leder både till högre luftfuktighet och temperatur, vilket gör att sticklingen kommer att slå rot fortare. Krukan ska sedan placeras ljust. En anledning till att Pachira aquatica kallas för Money Tree är en historia om en fattig man som bad om pengar och hittade en strandkastanj. Han tog med sig växten hem och tog sticklingar från den som han sedan sålde, vilket gav honom pengar. Så testa ta sticklingar! Gör din strandkastanj till ditt alldeles egna Money Tree.
Strandkastanj – Hur du beskär din växt
I regnskogen kan strandkastanjen som ovan nämnt bli upp till 18 meter hög. Så stor lär den inte bli som krukväxt men du kan ändå behöva beskära din Pachira aquatica så att den håller sig till en lämplig storlek. Den blir annars lätt upp emot två meter som krukväxt och eftersom strandkastanjen växer fort, kan den spreta lite hur som helst med sina grenar och bladverk. Om du vill behålla den vackra skulpterade formen kan det därför vara en bra idé att beskära din strandkastanj. Växten är inte svår att beskära och plantan mår dessutom oftast bra av det. Den bästa tiden att beskära din strandkastanj är i mars eller april när ljuset börjat bli rikligare. Döda grenar och blad kan du däremot med fördel skära bort när som helst under året för att hålla plantan fin. När du vill tukta plantan till rätt form väljer du hur lång bit du vill skära bort och ser sedan till att lägga snittet precis ovanför ett blad eller en gren med en vass kniv.
Varför tappar Strandkastanjen blad?
Strandkastanjens ursprungsområde är den tropiska regnskogen i Central- och Sydamerika. Det innebär att Pachira aquatica är van vid relativt hög luftfuktighet. Som inomhusväxt kan luften därför ibland bli alltför torr, speciellt under vintern då uppvärmningen inomhus torkar ut luften. Den torra luften kan leda till att strandkastanjen blir stressad och därför börjar tappa bladen. För att undvika det kan du duscha strandkastanjens blad med ljummet vatten. Låt sedan växten stå kvar i duschen och torka upp någon timme så att fukten kan tas upp ordentligt av bladen. På så sätt kompenserar du för bristen på luftfuktighet som omger plantan och återskapar växtens naturliga miljö. Luftfuktigheten kan också ökas med en blomspruta som du enkelt sprayar bladen med. Eller varför inte göra en luftfuktare i krukan med hjälp av en upp och nedvänd skål, lecakulor och vatten som tillsammans bildar ett vattenmagasin och på så sätt automatiskt avdunstar skön fukt utan att rötterna står för blött! Kom bara ihåg att inte vattna jorden mer än du brukar. För mycket vatten kan nämligen också leda till att plantan blir stressad och börjar tappa bladen. En annan anledning att bladen faller av, kan vara att din strandkastanj får för lite ljus eller att det är lite för svalt där den är placerad. Så om det inte hjälper att duscha plantan, kan du prova att flytta din Pachira aquatica till en ljusare plats och skydda den från både kyla och drag.
Är Strandkastanj en giftig växt för djur?
Strandkastanj är en djurvänlig växt som inte är farlig för din hund eller katt där hemma!
Sammanfattning
Strandkastanjen, med det vetenskapliga namnet Pachira aquatica, kommer från den tropiska regnskogen bland annat i Brasilien. Där växer den vid strandkanten och trivs således i en fuktig miljö. Samtidigt är den van vid att jorden kan torka ut och har därför förmåga att lagra vatten i stammen. Så för att återskapa dessa förutsättningar vattnar du max en gång per vecka och mer sällan under vinterhalvåret. Duscha istället växten regelbundet för att undvika att bladen torkar ut och faller av. Din strandkastanj bör stå ljust men inte i direkt solljus. I rumstemperatur trivs den utmärkt och gärna lite svalare under vintern, däremot får det inte bli kallare än 12ºC. Eftersom strandkastanjen snabbt kan bli stor och spretig behöver du också beskära den, vilket är enkelt och gör att din växt mår bättre. Kom däremot alltid ihåg att lägga snittet precis ovanför ett blad eller en gren. Från din Pachira aquatica kan du också enkelt ta sticklingar. Se då till att ta unga skott med få blad och plantera sticklingen i ordentligt fuktig såjord. Strandkastanjen är djurvänlig!